8 Πρακτικές αυτοφροντίδας όταν  “δεν έχω χρόνο”

8 Πρακτικές αυτοφροντίδας όταν “δεν έχω χρόνο”

Ας εξαλείψουμε την ιδέα ότι η προτεραιότητα  στον εαυτό μας είναι κάποια πολυτέλεια και κάπως εγωκεντρικό όταν στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο: όταν φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας βελτιώνοντας την σωματική και ψυχική μας ευεξία, αυτό ωφελεί περισσότερο και τους γύρω μας. Όταν νιώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τότε θα αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Επιπροσθέτως, η φροντίδα για τον εαυτό σας τώρα μπορεί να αποτρέψει μια μελλοντικά μη αναστρέψιμη ψυχοσωματική φθορά. "Οι άνθρωποι συχνά περιμένουν μέχρι να “χτυπήσει ο συναγερμός” αντί να πιάσουν το άγχος και άλλες συνθήκες εξάντλησης νωρίτερα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, όπως όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Με την σταδιακή ενσωμάτωση των στιγμών αυτοφροντίδας στη ρουτίνα σας θα μειώσετε το άγχος, ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερη γενική υγεία και ευεξία. Ξεκινήστε με αυτές τις ιδέες:

1. Κάντε ένα αυτοέλεγχο 

Μερικές φορές την εβδομάδα, σταματήστε για να αξιολογήσετε την τρέχουσα κατάσταση σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, υποτονικοί ή ανεπαρκείς, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο “συναγερμός” θα ενεργοποιηθεί.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα; 

Εάν αισθάνεστε δυσκολία στην διεκπεραίωση απλών κατα τα άλλα εργασιών, ή γίνεστε οξύθυμοι σε ανθρώπους που αγαπάτε.

2. Στρώστε το κρεβάτι σας

Πιστέψτε το ή όχι, κάτι τόσο φαινομενικά ασήμαντο όσο φτιάχνοντας το κρεβάτι σας και ρυθμίζοντας τις συνθήκες του ύπνου, μπορεί να σας φτιάξει τη μερα. Επιπλέον, μια έρευνα του National Sleep Foundation επισημαινει ότι όσοι ανέφεραν ότι έστρωναν τα κρεβάτια τους το πρωί ήταν 19% πιο πιθανό να έχουν έναν καλό ύπνο. "Τα μικρά, καθημερινά πράγματα που μπορουμε να κάνουμε για να γινει η ζωή μας πιο υγιής και διαχειρίσιμη.

3. Χωρέστε στην εβδομάδα σας σε ένα μάθημα κίνησης

Η άσκηση είναι μια εξαιρετικά ευεργετική διαδρομή αυτο-φροντίδας για να ακολουθήσετε. Ερευνα δείχνει ότι η προπονηση σας βοηθά να αυτορυθμίζετε ή να ελέγχετε καλύτερα τα συναισθήματά σας σε δύσκολες καταστάσεις. Λειτουργεί επίσης ως ηρεμηστικό, και σας δίνει περισσότερη διανοητική σαφήνεια και ενέργεια για την ημέρα. Το καλύτερο μέρος; Καμία άσκηση δεν είναι πολύ μικρή. Εάν δεν μπορείτε να χωρέσετε σε μια τάξη γιόγκα, βρείτε ένα σημείο για να κάνετε μερικές ασκήσεις διατάσεων στο τέλος της ημέρας (ρωτηστε εμάς για καθοδήγηση και τον γυμναστή η φυσικοθεραπευτή σας). Δεν υπάρχει χρόνος για τρέξιμο; Δοκιμάστε μια σύντομη βόλτα γύρω από το τετραγωνο: "μια απλή βόλτα στον καθαρό αέρα μπορεί να είναι ένα σημαντικό αγχολυτικό.

4. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα

Το να αισθάνεσαι ότι τρέχεις συνεχώς ή ότι δεν υπάρχουν αρκετές ώρες την ημέρα είναι πολύ κουραστικό. Μια λύση: δοκιμάστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου σας. "Πηγαίνοντας στο κρεβάτι σας νωρίς, σας επιτρέπει να “χορτάσετε” ύπνο και να ξυπνήσετε αρκετά νωρίς για μια δυναμική εκκίνηση της ημέρας σας. Αυτή τη συμβουλή την ακολουθώ και εγώ. Έχω τρία παιδιά, οπότε το να ξυπνήσεις πριν από εκείνα κάνει μεγάλη διαφορά στο συναίσθημα ότι έχεις “το πάνω χέρι” στη μέρα σου.

Δοκιμάστε το για μια νύχτα (και πρωινό) και δείτε πώς επηρεάζει τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία. Εάν η αλλαγή είναι θετική, κάντε την μόνιμη.

Η φροντίδα για τον εαυτό σας μερικές φορές σημαίνει ότι φροντίζετε λιγότερο για τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων.

5. Απλοποιήστε την κοινωνική σας ζωή

Εδώ είναι μια συμβουλή που δεν θα εγκρίνουν όλοι οι άνθρωποι της ζωής σου, αλλά θα το ξεπεράσουν: αρχίστε να λέτε όχι σε όλα τα κοινωνικά πράγματα που δεν θέλετε πραγματικά να κάνετε — εκδηλώσεις που αισθάνεστε υποχρεωμένοι να παρακολουθήσετε, αλλά αυτό δεν σας φέρνει μεγάλη ικανοποίηση. ”Μπορείτε να βάλετε λίγο 

‘KonMari’ στη ζωή σας ρωτώντας τον εαυτό σας,¨αυτό θα μου φέρει χαρά;¨ Η φροντίδα για τον εαυτό σας μερικές φορές σημαίνει να φροντίζετε λιγότερο για τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων.

Λέγοντας αυτό θα ήθελα να επεξηγήσω οτι  "η υποστήριξη ενός άρρωστου αγαπημένου προσώπου μπορεί να μην σας φέρει χαρά, αλλά μπορεί αφενός η φροντίδα του να σας γεμίσει ικανοποίηση αφετέρου είναι ένας σημαντικός τρόπος για να υποστηρίξετε τις αξίες σας”.

Με λίγα λόγια,  μπορείτε να αξιολογήσετε την κάθε κατάσταση και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας είτε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση είτε απαντήσει με ένα ευγενικό “όχι ευχαριστώ”.

6. Δείτε την υγιεινή διατροφή ως ανταμοιβή, όχι ως τιμωρία

Είναι εύκολο να μπείτε στη δίνη της ένοχης κατανάλωσης φαγητου: Πως; Μένετε πιστοί σε υγιεινά τρόφιμα όλη την ημέρα, ενδίδετε σε κάποιο γλυκάκι το βραδυ, νιώθετε μεγάλη ικανοποίηση (sugar high) και στη συνέχεια τιμωρειτε τον εαυτό σας για το λάθος. Ακούγεται οικείο; Σε εμένα ναι. Εδώ θα προτινω να αντιστρέψουμε αυτή τη νοοτροπία αρνητικότητας της διατροφής σε μια που εξετάζει όλα τα καλά που κάνετε για το σώμα σας όταν τρώτε θρεπτικά — μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από έρευνα.

Σκεφτείτε να ταΐσετε τον εαυτό σας με τον τρόπο που θα θέλατε να ταΐσετε τους αγαπημένους σας. Πώς θα θέλατε ο καλύτερος φίλος ή το παιδί σας να τρέφονται; Πιθανότατα θα θέλατε να τους προσφέρετε απλόχερα εκείνα τα τρόφιμα που τους κάνουν να αισθάνονται δυνατά και χαρούμενα και φυσικά - πολύ σημαντικό αυτό - να μην τιμωρούν τον εαυτό τους όταν καταναλώνουν μια λιχουδιά. Δίνοντας έμφαση στην αγάπη για τον εαυτό σας μπορεί να βρείτε ότι κάνετε πιο συχνά να πιο υγιεινές επιλογές. Μια άλλη μεγάλη ιδέα; mindfull eating για το οποιο θα γραφτει ενα ιστολογιο συντομα.

7. Καντε μόνοι σας ένα μασάζ προσώπου

Αντί απλά να σπεύδετε να πλένετε το πρόσωπό σας πριν τη βραδινή κατάκλιση, απολαύστε συνειδητά όλη αυτή τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας:

Δοκιμάστε να σκεφτείτε αυτά τα λίγα λεπτά επαφής με τα δάχτυλα σας ως μια ευκαιρία για ένα μίνι μασάζ και την ευκαιρία να χαλαρώσετε από την ημέρα. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων καθώς απλώνετε έναν ορό ή να δώσετε μερικά δευτερόλεπτα να απολαύσετε το άρωμα ενός καθαριστικού γαλακτώματος. 

8. Επωφεληθείτε από τις ημέρες των διακοπών!

Η έρευνα δείχνει ότι ένας επιβλητικός αριθμός ανθρώπων δεν παίρνει όλες τις ημέρες διακοπών που του αναλογούν. Μην είσαι ένας από αυτούς. Τίποτα δεν καταπραΰνει την ψυχή μας όπως μια εβδομάδα μακριά από την απαιτητική καθημερινότητα ή ακόμα και μερικές ημέρες απλά για να απολαύσεις το σπίτι. Ο χώρος εργασίας σας θα εξακολουθεί να στέκεται όταν επιστρέψετε και θα το αντιμετωπίσετε από μια πιο ήρεμη, καλύτερη και ξεκούραστη προοπτική.

Βρείτε λίγο χρόνο για να απολαύσετε προϊόντα με αιθέρια έλαια σχεδιασμένα να σας προσφέρουν μια στιγμή απόλαυσης και ηρεμίας όπως τα παρακάτω.

The Pionears - Hypnosis Body & Pillow Spray