Πώς να αποφύγετε το αίσθημα φουσκώματος μετά το δείπνο των Χριστουγεννων.

Πώς να αποφύγετε το αίσθημα φουσκώματος μετά το δείπνο των Χριστουγεννων.

Είναι αυτονόητο ότι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της περιόδου των γιορτών είναι το φαγητό. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που συνήθως συνοδεύεται από κατανάλωση  γαλοπούλας, χοιρινού, ψητής πατάτας, άφθονους επιπλέον μεζεδες, μπισκότα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και πολλά άλλα - αλλά το άβολο φούσκωμα που μπορεί να ακολουθήσει το δείπνο δεν είναι τόσο ευχάριστο.

Το φούσκωμα είναι μια συσσώρευση αερίων στην κοιλιά, που συνήθως προκαλείται κατά τη διαδικασία της πέψης ή από τον αέρα κατάποσης. Αυτό το αίσθημα φουσκώματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερανάπτυξης βακτηρίων στο λεπτό έντερο που ζυμώνουν τα τρόφιμα, δημιουργώντας αέρια».

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να προληφθεί… και δεν χρειάζεται να καθίσετε μακριά από το τραπέζι με ένα zero αναψυκτικο. Αντίθετα, πρόκειται για κατανάλωση φαγητού με “mindfulness” (για αυτην την εννοια θα μιλήσουμε πολυ και θα ηθελα να την γνωριζετε σιγα, σιγα) ή αλλιως με πρόθεση-επιγνωση-συνειδητοτητα.

 “Μπορείς σίγουρα να είσαι χορτάτος και να μην είσαι φουσκωμένος” λέει ο Lauren Burkowski, CNS, Health Coach.

Είναι θέμα:

Α) κατανάλωσης τροφών που συμφωνούν με το σώμα σου

Β) βελτιστοποίησης της πέψη και

Γ) συνειδητή κατανάλωση

Τι προκαλεί φούσκωμα;

  • Η ποσότητα του φαγητού που τρώτε
  • Οι διατροφικές σας ανάγκες
  • Πόσο γρήγορα μασάτε και καταπίνετε
  • Ορμονικές ανισορροπίες
  • Διατροφικές ευαισθησίες
  • Πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας, της δυσβίωσης και του χαμηλού οξέος του στομάχου

Πώς να αποφύγετε το φούσκωμα πριν και μετά από ένα μεγάλο γεύμα

Η μάχη ενάντια στο φούσκωμα ξεκινά το πρωί της Ημέρας των Χριστουγέννων - και όπως θα δείτε, δεν περιλαμβάνει τις στρατηγικές στις οποίες συνήθως βασιζόμαστε.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό να παραλείπουν το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα την Ημέρα των Χριστουγεννων για να κάνουν χώρο για το μεγάλο γεύμα των γιορτών. Συνιστώ πάντα να τρώτε ένα θρεπτικό πρωινό για να διατηρείτε τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το σάκχαρό σας και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ικανοποιημένοι.

Το δικό μου αγαπημενο? Λατρεύω την ομελέτα με σπανάκι και γέμιση αβοκάντο- φρέσκο κρεμμύδι από την αγαπημένη μου myhealthygreeklife (Ελληνίδα health coach με αριστη καταρτιση στον τομεα της).

Μια προτροπή επίσης είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι - και αυτό που πίνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το να πίνετε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι το πρωί ή να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε λίγο νερό έως και 10 λεπτά πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει την πιθανότητα φουσκώματος (Lauren Burkowski, CNS). 

Επιιπροσθέτως, το να παραμένετε ενυδατωμένοι μειώνει το φούσκωμα και διατηρεί την ενέργειά σας σε υψηλά επιπεδα. Ένα πρωινό φλιτζάνι πράσινο τσάι εκτός από το νερό και το λεμόνι σας στο πρωινό είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Τα προβιοτικά είναι άλλο ένα βασικό συστατικό που μειώνει το φούσκωμα και μπορεί να υπάρχουν σε πολλές μορφές. Συνιστώ προσωπικά να παίρνετε προβιοτικά είτε στη μορφή συμπληρώματος είτε επιλέγοντας καθημερινά τροφές πλούσιες σε αυτά για να βεβαιωθείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. (θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στο που βρισκοται όλα αυτά τα προβιοτικά και συνταγές… stay tuned!)

Μετά το δείπνο, υπάρχει η σύσταση να “κινηθειτε χαλαρα”. Πηγαίνετε για μια οικογενειακή χαλαρή βόλτα, μια βόλτα το κατοικίδιο σας αλλά σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε σε οριζόντια θέση αμέσως μετά το φαγητό και αν δεν περάσουν τουλάχιστον, ξαναγράφω τουλάχιστον 40 λεπτα για να αποφύγουμε μια πολύ πιθανή παλινδρόμηση αλλά και δυσχέρεια στη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα… φουσκώματα.

Πώς να μοιράσετε το γιορτινό σας πιάτο

Μπορεί να είναι δελεαστικό να γεμίσετε το πιάτο σας με έναν πύργο από λαχταριστές πατάτες φούρνου, όμως οι σωστές μερίδες μπορούν να εμποδίσουν το αίσθημα φουσκώματος αργότερα.

Ένα καλό κόλπο: Βάλτε πρώτα πρωτεΐνη και λαχανικά στο πιάτο σας», λέει ο Burkowski. «Σκεφτείτε μια μερίδα πρωτεΐνης όσο το μέγεθος της παλάμης σας και στοχεύστε τα λαχανικά να αποτελούν το μισό του πιάτου σας. Στη συνεχεια, προσθέστε τα πιο “λαχταριστα-αμαρτωλα” φαγητά, όπως οι πίτες, τα τηγανιτά ή τα γλυκά. Με αυτόν τον τρόπο, χορταίνετε πρώτα με τις πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφες, αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε να απολαύσετε και τα άλλα, λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα».

Σας προτρέπω επίσης να γνωρίσετε το σώμα σας και τις ανάγκες του λίγο καλύτερα, όχι μόνο για την το γεύμα των Χριστουγέννων, αλλά γενικά.

Πάντα συστήνω να έρχομαστε σε επαφή με το αίσθημα της πείνας. Όταν μάθουμε να το χρησιμοποιούμε και να τρώμε όταν είμαστε ελαφρώς πεινασμένοι και σταματήσουμε να τρώμε όταν είμαστε ελαφρώς ικανοποιημένοι, τότε δεν θα φάμε ποτέ υπερβολικά — τουλάχιστον όχι πολύ δραματικά. .»

Καλή σας απόλαυση λοιπόν και να γνωρίζετε: είμαστε φαρμακείο και είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί σας μια καθημερινότητα που αξίζει να τη ζεις!!