Πως να λαμβάνω τα προβιοτικά μου; Δοσολογία, Ώρα και περισσότερα…

Πως να λαμβάνω τα προβιοτικά μου; Δοσολογία, Ώρα και περισσότερα…

Μπορεί να υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με τη σωστή δοσολογία των προβιοτικών - πότε να τα παίρνετε, πώς να τα λαμβάνετε κλπ. Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου θα εξετάσει αυτές τις παραμέτρους. Παρακάτω είναι οι σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς μπορούν να συμβάλλουν να λάβετε το μέγιστο από τη θεραπεία σας. 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Οι δόσεις προβιοτικών τυπικά τυποποιούνται ως προς την ποσότητα των ζωντανών βακτηρίων ανά μονάδα όγκου (δόση). Κάθε ζωντανό βακτήριο αναφέρεται ως μονάδα σχηματισμού αποικιών (CFU). Ένα ποιοτικό προβιοτικό δεν αφορά υψηλούς αριθμούς CFU, αλλά κυρίως τα κατάλληλα κλινικά μελετημένα στελέχη στις σωστές αναλογίες. Συχνά ακούω τους πελάτες μου να λένε ότι παίρνουν τα προβιοτικά τους από γιαούρτι. Δυστυχώς, αυτά ως επί το πλείστον δεν περιέχουν αρκετά ζωντανά βακτήρια, λόγω της παστερίωσης, για να είναι πραγματικά θεραπευτικά. Και συχνά δεν περιέχουν το στέλεχος bifidum που είναι τόσο σημαντικό. Μόνο σε επωνυμίες γιαουρτιών που είναι εγγυημένο ότι περιέχουν αυτό το επίπεδο βιώσιμων βακτηρίων, έχοντας προβεί σε ανεξάρτητες έρευνες, ή σε εκείνες που έχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να βασιζόμαστε για θεραπευτικούς σκοπούς (1).

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΡΑ

 Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τη λήψη συμπληρωματικών προβιοτικών είναι η χρονική στιγμή της λήψης, τόσο την πραγματική ώρα της ημέρας όσο και εάν πρέπει να λαμβάνεται με ή χωρίς φαγητό. Αυτά και τα δύο μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σκοπού του προβιοτικού.

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα προβιοτικά χρειάζονται πρεβιοτικά. Με απλά λόγια, τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος μη εύπεπτης ίνας που λειτουργεί ως πηγή τροφής για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και σε όλο το σώμα. Έτσι, τα πρεβιοτικα καθώς ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού συστήματος, τρέφουν όλα αυτά τα καλά βακτήρια στην πορεία και τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Δεύτερον, τα συμπληρώματα προβιωτικών γενικά καταναλώνονται καλύτερα με/μετά τα γεύματα προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη αλκαλικότητα του περιβάλλοντος του στομάχου – που ισοδυναμεί με μεγαλύτερη βακτηριακή επιβίωση. Επομένως, η λήψη προβιοτικών με τα γεύματα είναι πλεονεκτική.

Η ώρα της ημέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την έκβαση των πλεονεκτημάτων για την υγεία από την πρόσληψη προβιοτικών. Ως επί το πλείστον, τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν με το πρώτο γεύμα της ημέρας. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό θα ήταν εάν ο ασθενής λαμβάνει προβιοτικά για τον μετριασμό/διόρθωση της δυσκοιλιότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, η λήψη ενός προβιοτικού βασισμένο στο στελεχος Bifidus το βράδυ με το δείπνο θα ήταν πιο ωφέλιμο.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ώρας, περιλαμβάνει την ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών με προβιοτικά. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν προβιοτικά μαζί με την αντιβιοτική τους θεραπεία (2), προκειμένου να διατηρηθούν ανέπαφα τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας τα προβιοτικά να λαμβάνονται σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Εάν ληφθούν ταυτόχρονα, τα αντιβιοτικά θα σκοτώσουν όλα τα ευεργετικά βακτήρια, αφήνοντας το προβιοτικό άχρηστο. Επομένως, η απομάκρυνση των προβιοτικών από τα αντιβιοτικά κατά τουλάχιστον 2-3 ώρες είναι ζωτικής σημασίας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Αυτός είναι ένας τομέας με τον οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Και δεν είναι κάτι που εμφανίζεται τόσο συχνά ώστε να είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο, σε περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας ή κολπικών λοιμώξεων από ζυμομύκητες, ορισμένα ειδικά προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κολπικό υπόθετο ταυτόχρονα με από του στόματος συμπλήρωση κατάλληλων προβιοτικών (3). Αυτό επιτρέπει στην ανάπτυξη ενός υγιούς εσωτερικού/κολπικού περιβάλλοντος όπου η συγκέντρωση των “καλών” βακτηρίων θα υπερκεράσει εκείνη των ανεπιθύμητων βακτηρίων από τη συγκεκριμένη περιοχή (4). Αυτό βοηθά στην πιο αποτελεσματική και γρήγορη αποκατάσταση από την κολπική δυσβίωση ( επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις) . Σίγουρα θα σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι κάθε προβιοτικό προϊόν κατάλληλο για αυτή τη χρήση.  Υπάρχουν προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες ένας έμπειρος επαγγελματίας θα μπορέσει να σας κατευθύνει.

Με όλα αυτά που λέγονται, είμαστε εδώ και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε να βρείτε αυτό που θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Είμαστε φαρμακείο και είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί σας μια καθημερινότητα που αξίζει να τη ζεις!!

Βιβλιογραφία

  1. Rybka, S. and G.H. Fleet, Populations of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium species in Australian yoghurts. Food Australia, 1997. 49(10): p. 471-475.
  2. Rodgers B, Kirley K, Mounsey A. PURLs: prescribing an antibiotic? Pair it with probiotics. J Fam Pract. 2013;62(3):148-150.
  3. 2Jones K, Ewigman B. PURLs: Help for recurrent bacterial vaginosis. J Fam Pract. 2011;60(2):91-93.Jones K, Ewigman B. PURLs: Help for recurrent bacterial vaginosis. J Fam Pract. 2011;60(2):91-93.
  4. Ehrstrom S, Daroczy K, Rylander E, et al. Microb Infect. 2010;12:691-6991. Ehrstrom S, Daroczy K, Rylander E, et al. Microb Infect. 2010;12:691-699.